Hillary Diane Rodham Clinton lindur 26, 1947 është 67 Shtetet e Bashkuara Sekretari i Shtetit, duke shërbyer në administratës së presidentit Barack Obama.

Ajo ishte një Shtetet e Bashkuara Senatori për New York 2001-2009. Si gruaja e Presidentit 42 i Shteteve të Bashkuara, Bill Clinton, ajo ishte Zonja e Parë e Shteteve të Bashkuara 1993-2001. Në zgjedhjet e 2008, Clinton ishte një kandidati kryesor për emërimin demokrat për president.

Një vendas i Illinois, Hillary Rodham tërhequr vëmendjen kombëtare në vitin 1969 për vërejtjet e saj si fillim Gjuha e parë në Wellesley College student. Ajo hynë në një karrierë në ligj, pas diplomimit nga Yale Law School në 1973.

Pas një masë si një avokat i Kongresit ligjor, ajo shkoi në Arkansas në 1974 dhe u martua me Bill Clinton në vitin 1975. Rodham cofounded Avokatëve Arkansas për Fëmijët dhe Familjet në 1977 dhe u bë kryetari i parë femër e Korporatës Shërbimeve Juridike në 1978.

Emërohet partneri i parë femër në Rose Firma ligji në 1979, ajo ishte shënuar dy herë si një nga 100 avokatëve më me ndikim në Amerikë. Zonja e Parë e Arkansas 1979-1981 dhe 1983-1992 me burrin e Bill si Guvernator, ajo me sukses ka udhëhequr një grup pune për të reformuar sistemin e arsimit Arkansas.

Ajo u ul në bordin e drejtorëve të Wal-Mart dhe disa korporatave të tjera. Në 1994 si Zonja e Parë e Shteteve të Bashkuara, iniciativë e saj të mëdha, të kujdesit shëndetësor Klinton plan, nuk arriti të fitojë miratimin nga Kongresi i SHBA.

Megjithatë, në 1997 dhe 1999, Clinton luajti një rol në avokimin për krijimin e Programit të Shëndetit të Fëmijëve të Shtetit Sigurimeve, Miratimi dhe Safe Familjet Akti, dhe Kujdesit Foster Pavarësisë Aktit. vitet e saj si Zonja e Parë, tërhoqi një përgjigje të polarizuar nga publiku amerikan. Zonja e Parë vetëm për të kanë qenë të thirrur në gjyq, ajo dëshmoi para një juri federale në 1996 për shkak të polemikave Whitewater, por nuk ishte i ngarkuar me shkelje në këtë ose disa hetime të tjera gjatë administratës së burrit të saj.

Gjendja e martesës së saj ka qenë objekt i spekulimeve të konsiderueshme pas skandali Lewinsky në vitin 1998. Pas të lëvizte në shtetin e Nju Jorkut, Klinton u zgjodh si senator i SHBA në vitin 2000. Se zgjedhjet e shënoi herën e parë një e parë amerikan Zonja e kishte drejtuar për funksione publike; Clinton ishte edhe senatori i parë femër për të përfaqësuar shtetin.

Në Senat, ajo fillimisht mbështetur administrata e presidentit Bush për disa çështje të politikës së jashtme, duke përfshirë edhe një votë për zgjidhjen e luftës në Irak. Ajo më pas kundër administratës mbi sjelljen e tij të luftës në Irak dhe në shumicën e çështjeve vendore. Senatorja Klinton u rizgjodh me një diferencë të gjerë në 2006.

Në garën presidenciale të 2008 nominim, Hillari Klinton fitoi zgjedhjet paraprake më shumë dhe delegatëve se çdo kandidat tjetër femër në historinë amerikane, por mezi e humbur për senatorin Barak Obama. Si Sekretari i Shtetit, Klinton u bë i pari ish-zonja e parë për të shërbyer në kabinetin e një presidentit.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here